hydrogen logo
hydrogen logo text
VODIK

the OFFICIAL

RH2EC – 2023
Solar hydrogen technologies
PROJEKTI

Punionice za električna vozila na baterije

U FSB-a instalirane su dvije punionice za električna vozila na baterije te smo tako postali prvi e-fakultet u Republici Hrvatskoj. Na taj način FSB se svrstao u prestižnu kategoriju e-fakulteta u svijetu. Svaka od dvije punionice opremljena je s dva priključka od 22 kW za istovremeno punjenje dva vozila.

S obzirom na potrebu bržeg prijelaza na čistiji transport, ovaj projekt je iznimno važan za FSB. Nositelj projekta je Centar za transfer tehnologije (Ctt). Od početka inicijative pa sve do njegove konačne realizacije, ovaj projekt je bezrezervno podržavala Uprava FSB-a.

Očekuje se da će se kroz promociju ovakvih i sličnih projekata potaknuti i ubrzati prijelaz na čistije oblike transporta. Ukupna investicija iznosila je 70.000,00 kuna pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) osigurao 40% sredstava. Za pristup punjenju koristiti se RFID kartica prislanjanjem na korisničko sučelje punionice. Na taj način dobiva se informacija o dostupnosti lijevog, odnosno desnog priključka.

Punionica za električne automobile

Nakon završenog punjenja, odjava s punionice provodi se s istom RFID karticom s kojom je izvršena i prijava. Opremu je isporučila kompanija Ducati komponenti d.o.o. iz Ludbrega koja je odabrana temeljem javnog poziva. Punionice trenutno nisu dostupne javnosti za korištenje, nego služe za potrebe djelatnika i gostiju FSB-a.