hydrogen logo
hydrogen logo text
VODIK

the OFFICIAL

RH2EC – 2024
Solar hydrogen technologies

PROJEKTI

H2ElEn

Osiguranje električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa (H2ElEn)

Klimatski ekstremi i njima izazvane prirodne katastrofe značajno će poremetiti sigurnu opskrbu energijom. Provodeći primijenjena istraživanja, u okviru ovoga projekta razvit će se energetska jezgra mobilnih i stacionarnih takozvanih emergency sustava na temelju korištenja sunčeve energije i vodika.

Svrha je emergency sustava osiguranje energije u kriznim situacijama koje nastaju kao posljedica klimatskih ekstrema kraćeg vremenskog trajanja od dan/dva do tjedan/dva. Težiste je na održavanju živom mikromreže za slučaj zatajenja (ispada) glavne mreže, bez obzira jesu li uzrok skršeni vodovi od vjetra, uništene trafostanice od munje, poplave, visoke temperature ili preopterećenja potrebama korisnika kao što je to hlađenje ljeti.

H2ElEn projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijedan je preko 3,5 milijuna kuna. Prvi puta projekt je javnosti predstavljen na mini tematskoj konferenciji pod nazivom Vodik u energetskoj traniciji održanoj 11. rujna 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu. Javnom predstavljanju nazočili su predstavnici privrednih subjekata, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predstavnici ministarstava, te predstavnici znanstveno-istraživačkih institucija i medija. Skup je održan u skladu s preporukama i mjerama HZJZ-a i Nacionalnog stožera Republike Hrvatske.

EU logotip
Europska unija

Europski strukturni i investicijski fondovi logotip
Zajedno do EU fondova