hydrogen logo
hydrogen logo text
VODIK

the OFFICIAL

RH2EC – 2024
Solar hydrogen technologies

PROJEKTI

Prva hrvatska punionica vodika

Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čistiji transport čime će se smanjiti zagađenje zraka i unaprijediti kvaliteta života u gradovima. Ovaj projekt proglašen je najboljim projektom u kategoriji Inovacije na natječaju Hrvatskog Telekoma.

Glavni motivacijski faktor ovog projekta je Pariški sporazum o promjeni klime. Ako se kao referentna godina uzme 1850. godina (početak druge industrijske revolucije) globalna površinska temperatura je do danas porasla za više od 1 °C, a Pariškim sporazumom porast se želi ograničiti na 1,5 °C. Osnovni cilj je instalacija sunčane vodikove punionice, prve takve u Republici Hrvatskoj.

Primjena vodika kao energetskog nositelja nezaobilazna je u elektroenergetici za stacionarna postrojenja, a uz kogeneraciju najučinkovitiji je i najčišći način pretvorbe drugih energenata u električnu energiju. Instalacijom vodikove punionice na pogon Sunčevom energijom, kao glavnom tehnološkom okosnicom projekta, osigurana je autonomija prvog hrvatskog bicikla na vodik, a želi se omogućiti i uvođenje automobila na vodik na hrvatske ceste.