Trenutno stanje i perspektive

S obzirom na svijest o globalnom zatopljenju i važnosti zaštite okoliša, trendovi na tržištu danas su takvi da je vodik sastavni dio gotovo svih energetskih strategija i direktiva. Znanstvena istraživanja vodikovih gorivnih članaka u sprezi s obnovljivim izvorima energije, demonstracijski projekti i njihova primjena prisutni su u svim okvirnim programima Europske unije (EU) kao jedna od sedam ključnih tehnologija 21. stoljeća. Tehnologija se u razvijenom svijetu razvija eksponencijalno i ona je u političkom fokusu jer je to uvjet opstanka i zadržavanja postojećih globalnih pozicija gospodarstva jedne države.

Tako je EU je izdala direktivu po kojoj se mora osigurati protočnost vozila na vodik na način da se osigura punjenje vodika svakih 300 km do 2025. godine.

Velike svjetske naftne kompanije i automobilska industrija podupiru takav razvoj događaja jer se već prilično jasno razabire kraj naftne ere (ne toliko zbog nedostatka rezervi koliko zbog ugrožavanja okoliša).

Milijarde dolara već su potrošene za istraživanja i razvoj vodikovih gorivnih članaka koja su uz privatni sektor financirale vlade EU, SAD-a, Kanade i Japana. Zato je važno da se ta new age tehnologija na vrijeme prihvati i uvrsti u energetsku strategiju RH.

Uzmemo li u obzir milijunske brojke motoriziranih turista, koji će kod nas dolaziti sve više koristeći električna vozila, potpuno je jasno da treba ubrzati postavljanje punionica i za električna vozila na vodikove gorivne članke i na baterije.