hydrogen logo
hydrogen logo text
VODIK

the OFFICIAL

RH2EC – 2023
Solar hydrogen technologies

PROJEKTI

Croatia Mirai Challenge

Croatia Mirai challenge (Hrvatski Mirai izazov) je putovanje na relaciji Zagreb – Bruxelles po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika. Ovo je iznimno važan događaj za cijelu Republiku Hrvatsku jer je to bilo prvi puta da jedan automobil na vodik vozi hrvatskim prometnicama.

Automobil na vodik je električni automobil koji električnu energiju potrebnu za pogon elektromotora dobiva iz vodika preko svežnja gorivnih članaka (engl. Fuel Cell Stack). Korištenjem vodika kao alternativnog goriva doprinosi se smanjenju emisija CO2 u transportu obzirom da su jedini nus produkti voda i toplina. Ovim događajem (uz već instaliranu prvu hrvatsku punionicu vodika i izrađenog prvog hrvatskog bicikla na vodik) želimo podići svijest o važnosti prelaska na čistiji transport, te potaknuti donošenje odluka na svim razinama gradske i državne uprave u Republici Hrvatskoj za poticaje uvođenja vodika kao alternativnog goriva i izgradnju vodikove infrastrukture, odnosno vodikovih punionica.

Time ćemo stati bok uz bok zemljama EU i svijeta koje već imaju razvijenu vodikovu infrastrukturu čime su spremne prihvatiti i već prihvaćaju automobile na vodik. Hrvatska je turistička zemlja, imamo predivne krajolike i predivno more i zato trebamo čiste tehnologije kako bi ta ljepota i trajala.

Hrvatski Mirai izazov krenuo je 18. rujna 2019. godine. H2 posadu koju su činili doc.dr.sc Ankica Kovač, voditeljica Laboratorija za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Bučanac Jeleković iz Toyota Croatia d.o.o., te predstavnici medija Vedran Flajnik i Juraj Šebalj (redakcija TV emisije Automarket) ispratili su veleposlanica Japana Misako Kaji, zatim dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Dubravko Majetić, te direktor Toyota Croatia d.o.o. Krešimir Bago. Planirana H2 ruta uključivala je Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Wiesbaden – Koln – Bruxelles, a putovanje je trajalo nešto više od 24 sata (uz noćni odmor). Tijekom hrvatskog Mirai izazova prijeđeno je ukupno 1297 km.